Rózsa kártevő - Rózsa darázs

Hajtásfúró rózsa darázs

A rózsát károsító, tavasszal rajzó levéldarázsfajok közül a hajtásfúró rózsadarázs 5-8 milliméteres, fekete nőstényei tojásaikat a levélnyél tövébe süllyesztik. Az innen kikelő lárvák járatokat készítve teszik tönkre a hajtásokat, ezek később hervadnak, nem érnek be, őszre elszáradnak, A fertőzött részeket a nyár végén végjuk le és égessük el.

Ha a hajtások felső végükön hirtelen hervadni kezdenek, ez gyakran a hajtásfúró rózsadarázsra utal. A hajtásfúró rózsadarázs 5-8 milliméteres, fekete nőstényei tojásaikat a levélnyél tövébe süllyesztik. Amennyiben a hervadt részen hosszirányban felhasítjuk a hajtást, járatot fedezünk fel benne, amelyben egy kis álhernyó tartózkodik.Az innen kikelő lárvák járatokat készítve teszik tönkre a hajtásokat, ezek később hervadnak, nem érnek be, őszre elszáradnak. A petéből kikelt lárva az egyik tüske alatt rágja be magát a hajtásba, és felfelé haladva kb. 12 cm-es járatot rág. Egy hajtásban több lárva is élhet. A megtámadott hajtásokat az egészséges fáig vágjuk le, és az álhernyókkal együtt semmisítsük meg. Gyakran évenként visszatérő fertőzés ugyanazon a tenyészhelyen. Ha a fertőzés zavaró hatású, csak szisztemikus rovarölő szerek segítenek, melyek viszont a hasznos állatokat is megfosztják a táplálékforrásuktól.

Védekezés:

Kereskedelmi készítményekkel: metidation, foszfamidon vagy dimetoát hatóanyagú szereket használjunk.A fertőzött részeket a nyár végén végjuk le és égessük el.

Vissza a képekhez...

Levélsodró rózsa darázs

A levélkék szélére lerakott tojások hatására a levélkék besodródnak. Az így keletkezett nagyon feltűnő és tipikus csőszerű képletekben fejlődnek májustól a zöldes fehér lárvák. Június közepén vagy végén a lárvák a talajba húzódnak, és elő báb állapotban gubókban telelnek, majd a következő évben kis darazsakként ismét tojásokat helyeznek a levélkékre. A megelőző intézkedések nem ígérnek sikert, áprilistól figyeljük a leveleket.

Védekezés:

Kézzel gyűjtsük össze és nyomjuk szét az apró lárvákat. A fejlődési ciklust- és ezzel a következő évi fertőzés veszélyét-a lárvák eltávolításával megszakítjuk. Serkentsük hasznos állatok, például kék cinegék és fürkészdarazsak elterjedését. Permetezni nem érdemes.

Vissza a képekhez...

Rózsa gubacsdarázs

A rózsagubacsdarázs egyebek mellett a vadrózsákon lép fel. Feltűnőek az akár golflabda nagyságú, kezdetben sárgászöld, később megbarnuló, gömbölyded borzas gubacsok. Ezekben találhatók a rózsagubacsdarázs lárvái.


Védekezés:

A megtámadott hajtásokat távolítsuk el. Egykor a gubacsot altatószernek tartották.

Vissza a képekhez...

Általános információ:

Csak hobbikertészek számára engedélyezett szereket használjunk.
A készítményeket soha ne permetezzük kinyílt virágokra
A növényvédő szereket csak szélcsendes időjárásban használjunk.
A méhekre nem veszélyes és a hasznos állatokat kímélő szereket alkalmazzunk.
A csomagoláson feltüntetett utasításokat kínos gondossággal tartsuk be.
A szermaradványokat szakszerűen külön szemétgyűjtőbe helyezzük.
Használat után a munkaeszközöket gondosan tisztítsuk meg.

 

Kapcsolat

Székhely: H-1188 Budapest, Ültetvény utca 8.
Termesztő üzem: H-1238 Budapest, Ócsai út 2.
Székhely: +36-1-287-6380
Kiskereskedelem értékesítés, webáruház: +36-1-287-6380
Szaktanácsadás: +36-30-298-6430
Nagykereskedelem értékesítés: +36-30-257-5798
Ügyvezető: +3630 598 1943
E-mail: info@pharmarosa.com
 

Cégadatok

PharmaRosa Kft.
Cégjegyzékszám:01-09-717479
Adószám:13075314-2-43
Bsz.:11718000-29901254
Növény-egészségügyi nyilvántartási szám: HU130721
Engedélyszám:209101/DT

Fizetés

×
google-site-verification: googled621a25636a41251.html