Rózsa kártevő - Rózsa levéltetű

Rózsa levéltetű

A sikeresen áttelelt tojásokból kikelő lárvák már kora tavasszal megkezdik táplálkozásukat a növény fiatal hajtásain, levelein és a bimbókon.
Az erős fertőzés torzulásához és hajtásgörbüléshez vezet, a levelek elsárgulnak, lehullanak, a bimbók nem nyílanak ki. Tömeges fellépés meleg, száraz időjárás esetén várható, főleg áprilisban-májusban. A túlzott nitrogéntrágyázás és a vízhiány egyenesen csábítja a levéltetveket, mivel a lágy hajtások könnyen megszúrhatók.

 


Tünet:

A zöld vagy fekete levéltetvek, a fiatal, még lágy hajtásokat támadják meg. A 3-4 mm hosszú, sötétzöld vagy barna színű, kövér testű, vékony lábú, hosszukás állatok a potrohcsövein keresztül kiválasztot ragados, cukorban gazdag, viasszá szilárduló nedv jó táptalajt jelent az itt megtelepedő, a bimbókat, leveleket feketére szennyező korompenésznek, amely a növény díszítő értékét jelentősen csökkenti. Jelenlétüket a korompenész megjelenése mellett a hangyák elszaporodása is egyértelműen jelzi.
A levelek elvesztése, pöndörödése, valamint a korompenész elszaporodása mellett, a levéltetvek terjesztik a rózsa mozaikvírust is, Kövér, barna színű váladékot kibocsájtó levéltetű visszafordíthatatlan elváltozásokat idéz elő a növényen. Terjedésük a nyár végén kifejlődő szárnyas egyedek megjelenésével történik. Az ősszel kialakuló nemzedék nőstényei által a levélrügyek közelébe, illetve a kéregrepedésekbe lerakott,megtermékenyített tojások telelnek át.

Vissza a képekhez...
 

Védekezés a levéltetű ellen:

A kémiai védekezést már a betelepülés elején, kora tavasszal érdemes elkezdeni. A hosszú tartamhatást biztosító Actara 25 WG a növény szövetein felszívódva garantálja a védelmet.
A Chess egyedülálló hatásmódjának köszönhetően, kíméli a hasznos rovarokat és a beporzó méhet egyaránt, ezért akár teljes virágzásban is alkalmazható készítmény. Mindkét rovarölő szer szabad forgalmú és kis kiszerelésben is megvásárolható.

Alternatíva:

Serkentsük a levéltetveket pusztító hasznos állatok elszaporodását (katicabogár, fátyolkák stb.).

Házimódszerek:

Az erős hajtásokat éles, hideg vízsugárral mossuk le, kis mennyiségű tetűt finom kefével vagy ujjaink hegyével távolíthatunk el, illetve szétnyomhatjuk az állatokat.

Általános információ:

Csak hobbikertészek számára engedélyezett szereket használjunk.
A készítményeket soha ne permetezzük kinyílt virágokra
A növényvédő szereket csak szélcsendes időjárásban használjunk.
A méhekre nem veszélyes és a hasznos állatokat kímélő szereket alkalmazzunk.
A csomagoláson feltüntetett utasításokat kínos gondossággal tartsuk be.
A szermaradványokat szakszerűen külön szemétgyűjtőbe helyezzük.
Használat után a munkaeszközöket gondosan tisztítsuk meg.

 

Kapcsolat

Székhely: H-1188 Budapest, Ültetvény utca 8.
Termesztő üzem: H-1238 Budapest, Ócsai út 2.
Székhely: +36-1-287-6380
Kiskereskedelem értékesítés, webáruház: +36-1-287-6380
Szaktanácsadás: +36-30-298-6430
Nagykereskedelem értékesítés: +36-30-257-5798
Ügyvezető: +3630 598 1943
E-mail: info@pharmarosa.com
 

Cégadatok

PharmaRosa Kft.
Cégjegyzékszám:01-09-717479
Adószám:13075314-2-43
Bsz.:11718000-29901254
Növény-egészségügyi nyilvántartási szám: HU130721
Engedélyszám:209101/DT

Fizetés

×
google-site-verification: googled621a25636a41251.html