A rózsák kártevői és betegségei

A kertekben előforduló rózsák kártevőinek és betegségeinek csoportjai

 

Rózsa kártevők

 

Rózsa betegségek

 
Rózsa atka és a tripsz
 
Rózsa rozsda
Rózsa kabóca
 
Hajtásfúró rózsadarázs
 
Levélsodró rózsadarázs
 
 

Rózsa lisztharmat

Púderszerű fehér bevonat a fiatal levelek színén, valamint a csészeleveleken és a hajtáscsúcsokon. A fertőzött levelek kanalasodnak, torzulnak, sárgulnak vagy vörösesre színeződnek.

Járványszerű fellépésére meleg, erősen párás időjárás esetén május-júniusban és augusztus-szeptemberben számíthatunk. A legjobb megelőzés a robosztus fajták választása, kiegyensúlyozott trágyázás és a szélcsendes tenyészhelyek kerülése.

további részletek...


Sphaerotheca pannosa var. rosae

Rózsa rozsda

Narancs- vagy rózsaszínű, porzó spóratelepek (ecídiumok) a levelek fonákján. Ősszel az ecídiumok feketésbarnává válnak.

Gyakran észlelhető erősen vályogos talajú tenyészhelyeken, évjáratonként nagyon különböző intenzitással. A nagy páratartalom előmozdítja a fertőzést. A lehullott lombot ne komposztáljuk, hanem semmisítsük meg.

további részletek...


Phragmidium mucronatum

Rózsa szürkepenész

A szürkerothadás szinte minden növényen képes fertőzni. Elsősorban a nedves környezeti körülményeket kedveli. Először az elhalt részeken fertőz, majd az egész növényi részt megbetegíti.

Általában sebeken keresztül fertőz, pl. jégverés, mechanikai sérülések vagy rovarrágás következtében kialakult felületeken. A magas páratartalom, szellőzés hiánya, egyoldalú nitrogéntrágyázás, fényhiány elősegíti a betegség fellépését.

további részletek...


Botrytis Cinerea

Rózsa mozaik vírus

Sajnos igen gyakran előforduló betegség. A kórokzót általában levéltetvek terjesztik, de metszéssel, szaporítással illetve pollennel is átvihető.

Amelyik növény egyszer már megfertőzött, az sajnos egész életében az is marad, nem gyógyítható betegség. Egyes rózsafajták érzékenysége eltérő, ezt már a vásárlásnál érdemes figyelembe venni! Szaporítás esetén a fertőzés forrása lehet a fertőzött rügy, hajtás, gyökér, oltóvessző (szem).

további részletek...


Rosa mosaic virus

 

 

Rózsa fekete foltosság

A szabadban termesztett rózsák igen gyakori betegsége. Minden fajtán előfordulhat, de leggyakrabban a bokorrózsákon jelenik meg.

Elsősorban a hűvös, csapadékos, párás időjárás kedvez a fertőzés kialakulásának, amikor a levélnedvesség 6-7 órán keresztül is fennáll. Az elsődleges fertőzési források, az előző évben megbetegedett és lehullott levelek. Az első tünetek tavasszal, április-májusban jelennek meg.

további részletek...


Diplocarpon rosae

Rózsa levéltetű

A sikeresen áttelelt tojáspkból kikelő lárvák már kora tavasszal megkezdik táplálkozásukat a növény fiatal hajtásain, levelein és a bimbókon.

Az erős fertőzés torzulásához és hajtásgörbüléshez vezet, a levelek elsárgulnak, lehullanak, a bimbók nem nyílanak ki. Tömeges fellépés meleg, száraz időjárás esetén várható, főleg áprilisban-májusban. A túlzott nitrogéntrágyázás és a vízhiány egyenesen csábítja a levéltetveket, mivel a lágy hajtások könnyen megszúrhatók.

további részletek...


Macrosiphum rosae

Rózsa atka és tripsz

Szívókártevők közé tartoznak, több faj is károsíthat a rózsán. Szabad szemmel alig, - vagy egyáltalán nem látható élőlények.

Jelenlétükre elsősorban az okozott tünetek alapján tudunk következtetni. Általában a szárazabb, meleg nyarakon szaporodhatnak fel jelentős mértékben, a levelek fonákán.

további részletek...


Tetranychus urticae

Rózsa darázs

A levélkék szélére lerakott tojások hatására a levélkék besodródnak. Az így keletkezett nagyon feltűnő és tipikus csőszerű képletekben fejlődnek májustól a zöldes fehér lárvák. Június közepén vagy végén a lárvák a talajba húzódnak, és elő báb állapotban gubókban telelnek, majd a következő évben kis darazsakként ismét tojásokat helyeznek a levélkékre. A megelőző intézkedések nem ígérnek sikert, áprilistól figyeljük a leveleket.

további részletek...

 

Kollekció

BIG - flower rosa
MICRO - mini rosa
SIMPLE  - rosa
SPICULA - rosa
SELECTION - pharmaRosa

Cégadatok

pharmaROSA Kft.

BELÉPÉS KERTÉSZETI ÁRUDA RÉSZÉRE
BELÉPÉS KERTÉPÍTŐ, KERTFENNTARTÓ RÉSZÉRE

Cégjegyzékszám:01-09-717479
Adószám:13075314-2-43
Bankszámlaszám IBAN:
  HU81 1171 8000 2990 1254 0000 0000
BIC (SWIFT): OTPVHUHB
Bank name: OTP
Növény-egészségügyi nyilvántartási szám:
  HU130721
E-mail: [email protected]

Fizetés

×